Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Velkommen til Tårupportalen

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Flagstangen ved kirke og forsamlingshus kan ses vidt omkring - og er flaget oppe, er det noget af det første man ser, når man kommer til Tårup – uanset hvilken vej man kommer. Uanset vejret et det et smukt syn – og ved sin placering fremstår det som hele landsbyens flag.

Flagning i Tårup

Kirkens personale sørger for flagning på de kirkelige flagdage, og når der er familiefest i forsamlingshuset, sørger lejerne af forsamlingshuset for flagningen. 

Men hvad med de andre officielle flagdage?
Kongelige fødselsdage, Danmarks befrielse, Valdemars Dag, Grundlovsdag osv. Det drejer sig om 12 flagdage.

Det er her Tårups Flaghejserlaug tager over!

- og det gør de på disse dage:

  • 5. februar - HKH Kronprinsessen
  • 6. februar - HKH Prinsesse Marie
  • 9. april - Danmarks besættelse (halv stang til 12:00) 
  • 16. april - HM Dronningen 
  • 29. april - HKH Prs. Benedikte 
  • 5. maj - Danmarks befrielse
  • 26. maj - HKH Kronprinsen 
  • 5. juni - Grundlovsdag 
  • 7. juni - HKH Prins Joachim 
  • 11. juni - HKH Prins Henrik 
  • 15. juni - Valdemars dag / Genforeningsdag
  • 5. september - De udsendtes dag 
  • 1. januar 2019 - Nytårsdag 

Til dig der har en flagstang i din have, skal der også lyde en opfordring fra Tårup Flaghejserlaug: Flag sammen med Flaghejserlauget og vær med til på festlig måde, at markere de officielle flagdage i Danmark.

Følgende er medlem af flaghejserlauget: Jan Jansen, Ove Hjorth, Viggo Hansen, Eskild Albjerg, Frank Jørgensen, Michael Gertsen, Arne Buhrkall, Marianne og Erik Kvistgaard

Bestil en flagning

Flaghejserlauget har vedtaget, at det skal være muligt at bestille en flagning. Det vil sige at flagstængerne sættes op ved de 4 indkørselsveje. Det kunne være hvis nogen ønsker at markere en rund fødselsdag, et bryllup (herunder sølv, guld, diamant o.s.v.) eller anden festlig anledning.

I så fald kontakter man laugets formand, Michael Gertsen - tlf. 2618 7090 eller helst på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - som så organiserer det praktiske. Herunder at der kommer et opslag på Tårupportalen om flagningen, så alle i Tårup har mulighed for at vide hvorfor der flages og evt. selv kan flage, hvis man har ønske og mulighed for det.

For denne "ekstra flagning" vil Flaghejserlauget blive glad for et tilskud på 250 kr. til den årlige sommergrill for laugets medlemmer.

Det er et smukt syn når der flages ved indkørselsvejene, fra kirkens flagstang og blandt adskillige der har flag og flagstang. De fleste flagdage falder fra april til juni. I den periode er der også mange turister der passerer gennem Tårup på vej til campingpladser, sommerhuse eller på cykelrute 8 - Østersøruten - og her vækker flagningen helt sikkert også opmærksomhed og glæde.
Håbet er at endnu flere "flagstangs-ejere" vil følge trop på flagdagene.

flaghejserlaug

Fra Danmarkssamfundets hjemmeside
www.danmarks-samfundet.dk

Danske flagtider:

Hejs aldrig flaget før kl. 08.00 og hal det ned senest ved solnedgang.
På dage, hvor solen står op efter kl. 08.00, skal flaget først op ved solopgang.
Flaget må aldrig være hejst efter solnedgang.
Flaget må godt nedhales før solnedgang, hvis det er mest praktisk
Solens op- og nedgang kan bl.a. ses på www.soltider.dk

På halv stang

Flagning på halv stang sker ved, at flaget først hejses til tops (hales helt for), hvor det forbliver et øjeblik og derefter nedhales så langt, at flagets overkant er ca. 1/3 af flagstangens længde under flagknappen på en fritstående stang. For andre flagstænger skal flagets midte almindeligvis være omtrent på højde med flagstangens midte.
Når det ved solnedgang skal nedhales, hejses det først til tops og forbliver der et øjeblik hvor nedhalingen finder sted

Flaghejsning og nedhaling

Vær opmærksom på, at det hedder at hejse og nedhale flaget (hale ned), mens ”at stryge flaget” er et gammelt udtryk for at overgive sig!
Hejsning og nedhaling af flaget skal foregå i et værdigt og passende tempo. Flaget hejses normalt af to personer. Den, der hejser eller nedhaler flaget, skal gøre det uden hue, kasket eller anden hovedbeklædning. Kvinder beholder dog hovedbeklædningen på.
For tilskuere gælder også, at mændene tager hovedbeklædningen af, mens kvinder beholder den på. Der kan dog være uniforms-regler, som foreskriver noget andet.
Flaget må ikke på noget tidspunkt røre ved jorden. Det vil være praktisk, både mens du binder flaget fast og hejser det, at holde det sammenfoldet under armen, indtil det med sikkerhed er fri af jorden, når det folder sig ud.