17. juni 2017:
Menighedsrådet for Frørup og Tårup kirker havde i år planlagt en sogneudflugt, der gik til Horsensegnen. Udover det hyggelige samvær undervejs, en god middag på Pejsegården i Brædstrup, var der to fine seværdigheder vi skulle besøge.
Efter et kort kaffe-rast ved Vejle, skulle vi først sammen med en lokalkendt guide se "Den genfundne bro" over Gudenåen.
Horsens Kommune har fået en storslået turistattraktion af høj kulturhistorisk værdi. Den 13,4 meter høje stålgitterbro, der blev bygget over Gudenåen i forbindelse med etableringen af privatbanen fra Horsens til Bryrup i 1899. I 1925 blev den gemt væk i en mægtig dæmning. Den blev genfundet i 2013 i forbindelse med forberedelserne til en vandløbsrestaurering i Gudenåen.
Broen og dens historie er spændende og spetakulær og nok et besøg værd. Vor guide - der i øvrigt boede tæt ved broen - fortalte hele historien på en god og levende måde. Vi så både broen fra oven og nedenunder.
Efter en god middag på Pejsegården - der samtidig kunne byde interesserede på en sidegevinst, et show med gamle amerikanerbiler - besøgte vi den smukke Horsens klosterkirke, hvor præsten fortalte om kirken.
Horsens Klosterkirke
Sognepræst Peter Stentoft guidede os på bedste vis gennem Klosterkirkens spændende historie og fortalte afslutningsvis om kirkens arbejde i sognet.
Klosterkirken, opført omkring år 1260, er, som navnet angiver, levn af et kloster, opført på den ejendom, som herremanden, ridder Niels af Barritskov i 1261 skænkede til et samfund af franciskanermunke, også kaldet gråbrødre. De var tiggermunke, der skulle skaffe føden ved tiggeri og almisser.
Gennem middelalderen blev klosteret og den tilhørende kirke udvidet og ombygget adskillige gange, og ved munkenes fordrivelse 1532, stod klosteret som et stateligt firfløjet anlæg. Mindre end 100 år efter Reformationen var hovedparten af klosterbygningerne væk. Kun selve kirken bevaredes som byens sognekirke – en funktion, den beholdte til 1794. Klosterkirken degraderes til begravelseskirke; men i 1904, 10 år efter en gennemgribende restaurering, fik den atter sognekirkefunktion.
På hjemvejen var en af turdeltagerne - Birgitte Cordes, Tårup - for en kort stund vejviser på ruten. Birgitte er fra Horsensegnen og ledte os stolt rundt i et flot og naturskønt område syd for Horsens fjord ved Boller Slot, Uth og Sejet.
Sidste stop inden Frørup blev hos Karoline i Middelfart, hvor der blev tid til en vaffel-is. Turen blev kørt af vort lokale rejseselskab Frørup Rejser - i deres nye flotte turbus.
André og Menighedsrådet havde atter lagt et stort og forberedende arbejde i tilrettelæggelsen af udflugten, til megen glæde for os alle der var med på turen. Mange tak for det.
© Foto og reportage Steen Jensen