16. maj 2017:
Tirsdag den 16. maj var 52 forventningsfulde seniorer fra Tårup og Frørup tidligt oppe og klar til at være med på Seniorklubbens udflugt til Fanø.
Forårsturen til Fanø med Frøruprejser startede, ikke som sidste år i højt solskin, men i gråvejr og regn - med opsamling i Tårup 8.00, og efterfølgende i Frørup og Ørbæk.
Frøruprejser havde allieret sig med Hårby Turistbusser, så i en dejlig bus med en rar og dygtig chauffør derfra blev kursen sat mod vest.
Efter sidste stop i Ørbæk ca. 8.20 bød Kjeld fra komiteen velkommen og gav lidt praktisk info, lidt derefter bød også chauffør Jens velkommen ”om bord” og ønskede god tur.
Ved rasteplads Lillebælt holdt vi pause kl.9.30 og nød kaffe og af komiteen hjemmesmurte ostemadder.
Ved 10-tid videre mod vest. Undervejs en medbragt sang: ”Imellem Esbjerg og Fanø” blev ”øvet” ---- m-e-e-n blev vi enige om, den skulle da vist prøves endnu engang – senere på dagen.
Ved 11-tiden var vi i Esbjerg i stadig regn. Færgefart fra Esbjerg til Fanø hver 40. minut, vi sejlede fra Esbjerg kl. 11.05 og var i Nordby på Fanø kl. 11.30.
På Nørby kro i Nordby nød vi en dejlig 2-retters menu (kalvesteg og budding). Alle blev mætte og tilfredse – og en del tissetrængende, og så er 1 toilet til godt og vel en snes damer lige lidt nok.
Efter middagen stødte en lokal guide Robert Peel til, kørte med i bussen til Sønderho. Det var nu blevet tørvejr, så det var en behagelig og spændende tur vi havde i vente.
Robert Peel, en virkelig god, informerende og humoristisk guide, fortalte om Fanø, dens historie og indbyggere. Der bor 3300 personer på Fanø, deraf 300 i Sønderho. I turist-højsæson ca. 30.000 besøgende, heraf flest tyskere.
Vi startede med at se den karakteristisk Sønderho Kirke, hvor guiden fortalte på så levende en måde om kirkens betydning og indretning, ikke mindre end 14 kirkeskibe hang ned fra loftet, og i den ene side af kirken var specielle siddepladser, små ”båse” til henholdsvis konfirmander, ammende kvinder, og enker af ”borteblevne sømænd”, sømænd, som man ikke helt vidste om var druknet, eller bare havde valgt at blive derude i det fjerne.
Enkerne til dem var ilde stedt, uden rettigheder, da det jo nok var pga. dem, mændene ikke ville hjem igen.
På kirkegården så vi historiske gravsten og mindesmærker, bl.a. et kors over en Hans Peder Madsens (1774 – 1856) grav. Han havde, sagde guiden, 11 børn og havde været gift tre gange, hver gang med en enke, dem var der mange af grundet forliste sømænd.
Efter kirkevisning spændende rundvisning ad turiststier i Sønderho, hvor vi så historiske, karakteristiske murstenshuse med stråtag, hvoraf de fleste nu er feriehuse, gik turen til mose – strandområde med volde mod vadehavet, fortælling om vandstand, hele området og om dengang Sønderho var en ø, som siden blev landfast med det, der nu er Nord-Fanø.
Kl. er nu ca. 16.00, og vi nyder en kop kaffe med kringle, inden turen går videre til Nordby.
I stadig tørvejr, og nu næsten sol langs strand og vadehav. Guide Robert Peel er stadig med og fortæller om hundredvis af bunkers fra krigens tid - og vild speed-kørsel ad strand-/sandvejen i vores tid.
Ad strandvejen, tæt på Nordby rigtig mange sommerhuse – flotte, men tydeligt forsøgt kopieret af gammel stil
Da vi igen nåede Nordby, sagde vi farvel og tak til vores guide og kørte til færgen lidt før kl. 17.00, – fra Fanø til Esbjerg ca. et kvarter.
”Imellem Esbjerg og Fanø” svær at synge, men det gik på hjemtur - og Carlo kunne den bare.
Fin tur hjemad, øl, vandpause undervejs – og så hjemme, som planlagt 19.30.
Vist alle synes, det var en vellykket og hyggelig tur.
© foto Ingrid Ulskov Matthiesen & reportage Elsebeth Kremmer Petersen