29. marts 2017
Ny Cepos-undersøgelse om undervisningseffekten viser, at 4kløverskolen i Nyborg Kommune er god til at løfte eleverne ud over det forventlige ved afgangseksamen. Det er for tredje år i træk, at Firkløverskolen ligger flot placeret.
4kløverskolen ligger nummer 20 ud af alle landets godt 4500 skoler, når det handler om at løfte eleverne ved folkeskolens afgangseksamen.
Ranglisten er baseret på 9. klassernes afgangseksamen, men hvis ikke fundamentet var i orden i grundskolen på begge afdelinger af 4kløverskolen, så var der ikke noget at bygge videre på for lærerne i overbygningen, så mon ikke alle lærere har del i det fine resultat, som bestemt er værd at være stolte af.
Godt gået både af elever og lærere...
Hvad fortæller tallet for undervisningeffekt?
Jo højere tallet er over nul, jo bedre er kommunens skoler til at udvikle eleverne fagligt. Er tallet mindre end nul, har eleverne ikke levet op til den forventelige udvikling.
Beregning af undervisningseffekt
Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har gennem en årrække beregnet såkaldte socioøkonomiske referencer for grundskolerne i Danmark. Disse tal sammenstiller elevernes præstationer ved afgangsprøverne i 9. klasse med et udtryk for elevernes socioøkonomiske baggrund. Den socioøkonomiske baggrund hos afgangseleverne på de enkelte skoler omsættes her til et udtryk for forventede karakterpræstationer ved afgangsprøverne, givet at skolen giver eleverne et gennemsnitsligt fagligt løft set i forhold til et større antal socioøkonomiske karakteristika. På nogle skoler leverer eleverne rent faktisk bedre afgangsresultater end forventet, og man kan da tale om, at skolen har en positiv undervisningseffekt. På andre skoler gør det modsatte sig gældende. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har udarbejdet en fyldig teknisk redegørelse for metoden til beregning af de socioøkonomiske referencetal, jfr. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (løbende).
Kilde Cepos og 4kløverskolen