15. februar 2021:
Tårupportalen har erfaret at Helga-Marie Nordby og Crispin Gurholt i Brandgaden 5, har tanker om at gøre Tårup til et internationalt kunstcentrum på Fyn, og vi inviterede derfor os selv på besøg, for at høre mere om deres tanker.
Helga-Marie og Crispin flyttede ind sammen med deres lille datter Dagny i Brandgaden 5 i Tårup den 3. januar 2020. Den lille norske familie flyttede hertil fra Berlin, hvor de har boet i en lejlighed i 6 år.
Familien havde lyst til at komme væk fra en mere stressende hverdag i storbyen og havde overvejelser om at flytte tilbage til Norge, men blev inspireret af Tårup, da de var på besøg her i august 2019. Deres gode bekendte Iris og Martin på Kajbjergvej var også en medvirkende årsag til at det blev Tårup.
Helga-Marie og Crispin er begge anerkendte personer i den internationale kunstverden. Helga-Marie som kunstkurator med mange internationale kunstudstillinger bag sig og Crispin som udøvende billedkunstner.
LAG-SØM
Helga-Marie og Crispin har netop søgt økonomiske midler fra LAG-SØM, og har fået bevilliget 400.000 kr. som hjælp til at etablere grundlaget for deres fremtidsdrøm: Kunstrum Fyn. Men inden vi hører mere om det, følger vi lige op på, hvordan det er gået for dem med at flytte fra en ung verdensmetropol Berlin til en lille landsby på Østfyn?
Nu har I boet her et år. Hvordan er det gået med at udskifte storbylivet med landsbylivet i Tårup?
Det har været et år med mange positive oplevelser, men også med en del udfordringer. Vi er blevet helt overvældet af den varme og imødekommenhed, vi er blevet modtaget med af naboer og folk i byen. Samtidig har vi også måttet lære, at ting vi gerne vil, tager tid.
For os har det også været et etableringsår, med renovering af vores hus. Nyt badeværelse, køkken og konkretisering af tanker om at etablere et arbejdsstudie til Crispin og arbejdsrum til Helga-Marie. Især har mødet med bygningsmyndighederne i kommunen lært os, at der er en del byggelovgivning man skal være opmærksom på, når man vil bygge nyt på ens egen grund. Egentlig har det også været meget positiv, fordi det tvang os til at konkretisere og beskrive, hvad det så var vi gerne ville. Det var også i den proces vi blev klar over at vi kunne søge om midler hos LAG-SØM til vort projekt. Så at lære nyt om tålmodighed kan også lønne sig.
Hvad har I fået ved at flytte til Tårup
Livet i storbyen kunne godt opleves som stressende. Et generelt meget højere udgiftsniveau pressede kravet til at kunne producere kunst. I Tårup har vi fundet en anden arbejdsro, som vi har søgt efter. Vi har fået de mange gode naboer og ikke mindst, det at bo i den dejlige natur her på Østfyn, som helt har overvældet os. At vi kan følge årets gang i naturen i vores dejlige have, er en stor gave. At være med i landsbyens fællesskab giver tryghed.
Vores datter Dagny er i den gode lokale børnehave. I starten savnede hun sine gamle venner, men nu går det fint. Vi møder også de øvrige forældre i børnehaven og får en snak om børn og dagligdagen - det føjer en ekstra dimension og dynamik i forhold til det herhjemme.
Hvad har I mistet ved at flytte fra storbyen?
Vi har selvfølgelig mistet muligheden for at benytte bylivet - caféer, museer og udstillinger. Vi er længere væk fra familie og venner, men vi har en roligere og mindre stresset hverdag og det var det vi søgte. Vi må sige at vi har fået meget mere end vi har mistet.
Et internationalt fynsk kunstcentrum - hvad rummer det begreb?
Som udgangspunkt opfører de en tilbygning til huset. Tilbygningen skal først og fremmest rumme Crispins arbejdsstudio, hvor han kan arbejde med og producere sin kunst. Tilligemed bliver der også faciliteter, hvor Helga-Marie kan arbejde med tilrettelæggelsen af udstillinger rundt om i verden.
Herudover er det også deres tanke at invitere internationale kunstnere fra deres store netværk hertil. De får mulighed for at udøve deres kunst her, og måske udstille i galleriet sammen med lokale kunstnere, som tilbygningen også skal kunne rumme.
Helga-Marie og Crispin ønsker at opbygge en platform for kunst som de navngiver således: Kunstrum Fyn.
En platform, der får deres studio og hjem på Brandgaden 5 som omdrejningspunkt. Forstået på den måde at udstillinger og kunstprojekter udgår herfra.
Parret henter inspiration fra en lille italiensk landsby, der har formået at tiltrække virkelig gode internationale kunstnere til deres udstillinger. Udstillingerne foregår dernede ikke alene i et galleri, men mange steder rundt omkring i landsbyen. Det kan f.eks. være i en lade, en garage, en have, i en skov, i et forsamlingslokale eller anden udendørs lokation.
Helga-Marie har stor erfaring fra bl.a. Lofoten i Norge med at gennemføre den slags udstillinger, og har erfaret at det giver en meget bedre dialog om kunsten, med både dem der bor i området, og dem der kommer tilrejsende for at se. For det de to gerne vil opnå er, at der tillige er en dialog om kunsten. Det vigtige for dem er samtalen om oplevelsen af kunsten.
Ikke som på et museum eller galleri, hvor du bare ser.
De to drømmer om at en første udstilling, kan blive i december måned i år.
Hvorfor er Tårup et godt sted at producere kunst?
Naturen omkring os her på Østfyn, som Helga-Marie og Crispin er helt betaget af, giver en arbejdsro og plads til at arbejde med kunst. I forvejen er der en hel del andre kunstnere i området og det tiltrækker måske flere kunstnere hertil.
Det er også deres oplevelse, at der er en stor interesse i Tårup for kunst og kultur.
Så ja, Tårup er et godt sted at producere kunst set med deres øjne.
Tænker I Tårups beboere bliver involveret i jeres projekt? Hvad forventer I af landsbybeboerne?
Ja vi har store forventninger.
Når vi når dertil i processen, vil vi gerne låne alternative udstillingslokaliteter rundt omkring i landsbyen i et spændende samarbejde.
Bliver det muligt for landsbybeboerne at komme og se jeres studio?
Ja folk er velkomne til at kigge forbi og se hvor langt vi er nået med byggeri og planer. Der bliver måske også plads til lidt fest og indvielse - og en pizza. Crispin bager verdens bedste pizzaer - efter hans eget udsagn - han øver sig hver weekend.
Når jeg står og kigger på et kunstværk, hvordan ved jeg så at det er kunst?
Helga-Marie og Crispin kigger på hinanden og siger enstemmigt, at det er et svært spørgsmål.
Udgangspunktet må være at alle der har til hensigt at fremstille kunst, ja så er det kunst.
Men kunst er jo også et fag, hvor du kan lære at mestre forskellige teknikker, du kan tage i brug.
Og ja så findes der både god og dårlig kunst. Det ser du når du oplever kunsten.
© foto og interview Steen Jensen
o0o
En særlig hilsen fra Crispin
Crispin vil gerne afslutningsvis sende en særlig hilsen og tak til de tidligere ejere af Brandgaden 5 Inger og Hans-Jørn Mørk Jessen. Crispin er meget taknemmelig og glad for den dejlige og hyggelige have de har efterladt til dem.