Tårupportalen

Følg Tårupportalen på din SmartPhone:

Start din browser og skriv taarupportalen.dk i adressefeltet

Tryk på de tre små blå linjer øverst til venstre på din SmartPhone og  menuen åbnes.

Vælg herefter hvad du vil se...

Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Velkommen til Tårupportalen

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

Klik på de tre blå linjer for at se menuen

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

Kalender

Download som iCal-fil

Hits : 1235

Flagdag - Valdemars dag / Genforeningsdag

Tårup flager i dag i anledning af Valdemars dag / Genforeningsdag

Der er to gode grunde til at flage fredag, d. 15. juni.

Dannebrogs fødselsdag

Dannebrog faldt ifølge sagnet ned fra himlen d. 15. juni 1219, da Valdemar d. 2. på pavens foranledning søgte at omvende de estiske hedninger. Netop som kongens styrker var hårdest presset, så de Dannebrog falde ned fra himlen - fik fornyet styrke - og vandt slaget.

Mere sandsynligt er det dog, at det i kampens hede røg en kappe af en af johanniterridderne. Kongen havde lejetropper med fra denne ridderorden, hvis symbol er det hvide kors på rød bund, som det fremgår af billedet. Det skete ved den by, der i dag hedder Tallinn, hvilket på estisk betyder danskerbyen. Tyskerne kaldte den Reval, og svenskerne Lyndanise. I den Danske Konges Have på slotsbanken i Tallinn findes en mindesten og to skulpturer til minde om begivenheden.

I 2019 har Dannebrog altså 800 års fødselsdag - og det kommer formentligt ikke til at gå ubemærket hen.

Vldemarsdag

Billedet med titlen ”Dannebrog falder ned fra himlen under Volmerslaget ved Lyndanis d. 15. juni 1219” er malet af C.A. Lorentzen i 1809. Det hænger på Statens Museum for Kunst.

 

Årsdagen for genforeningen af Sønderjylland med Danmark

Genforeningen i 1920 blev muliggjort af Tysklands nederlag i 1. verdenskrig. Den fandt sted i juni 1920 efter et forløb, der tog sin begyndelse i oktober 1918, da Tyskland erkendte sit nederlag og bad om våbenhvile. Genforeningen blev konkret gennemført efter en folkeafstemning i de berørte områder. I Danmark gav genforeningsspørgsmålet dog anledning til megen politisk debat, da vide kredse ønskede, at også dele af Sydslesvig skulle indlemmes i Danmark.

Tankevækkende at det på demokratisk vis lykkedes at få en del af det land tilbage, som vi tabte i den ulyksalige krig i 1864. Det ikoniske billede af Christian d. 10. der rider over den grænse der fra 1864 - 1920 lå syd for Kolding, symboliserer den lykkelige genforening med en del af det tabte land.

I 2020 er det 100 år siden - og det kommer heller ikke til at gå stille af.

Genforeningen

Genforeningen. Christian 10. indledte festlighederne ved at ride over den gamle grænse ved Frederikshøj nord for Christiansfeld. For at opfylde en sønderjysk spådom valgte kongen en hvid hest til ridtet. Kort efter tog han en lille pige op til sig.
Hans Nikolaj Hansen 1921

Tekst: Michael Gertsen

Tårup Flaghejserlaug

 

flaghejserlaug

 
 
Sted Tårup Forsamlingshus
Tårup Byvej 26, Tårup
5871 Frørup
https://www.taarupforsamlingshus.dk/
 

Kommende arrangementer

 • Sensommermøde i Frørup Præstegaard

  Sensommermøde i Frørup Præstegaard

  Torsdag den 5. sept. kl. 14.00 Invitation til et eftermiddagsmøde med musik og historie, sang og kaffebord. Dagens emne: Kultur i oldtid og nutid.
  Læs mere
 • Udflugt til Skarø

  Udflugt til Skarø

  Tag med Tårup/Frørup Seniorklub på en spændende udflugt til Skarø onsdag den 11. september 2019.
  Læs mere
 • Tårup-turen 2019

  Tårup-turen 2019

  Lørdag d. 7. september: Har du lyst til at gå eller løbe på ruter af 3, 5 eller 10 kilometers længde, cykle en længere rute eller løbe et lille orienteringsløb med børnene så mød op ved forsamlingshuset d. 7. september med familie og venner. Læs mere
 • Dameaften i Tårup forsamlingshus

  Dameaften i Tårup forsamlingshus

  Tag veninderne, naboen, svigermor, mor, søster, kollegaer og andre dejlige damer under armen og kom til dameaften i Tårup forsamlingshus.
  Læs mere
 • Høstfest i Tårup Forsamlingshus

  Høstfest i Tårup Forsamlingshus

  Tirsdag, den 08. Oktober 2019, kl.18:00: Der er dømt fællessang, røde seler, fuldskæg og nostalgi af bedste skuffe, når Tårup/Frørup Senioklub holder Høstfest i Tårup Forsamlingshus. Læs mere
 • Efterårsmøde

  Efterårsmøde

  Tirsdag den 12. november 2019: "ER VI DE GAMLE UNGE ELLER DE UNGE GAMLE" - En musikalsk underholdning om det at blive gammel, men ikke at have lyst til at være gammel, med skuespiller Agnethe Bjørn og pianist Lisbeth Sylvest. Læs mere
 • De fynske tysklandsarbejdere

  De fynske tysklandsarbejdere

  Tirsdag, den 04. Februar 2020, 14:00: Arkivleder cand phil i historie Jytte Raun fortæller om de fynske tysklandsarbejdere – hvem var de, og hvorfor tog de til Tyskland for at arbejde under Besættelsen . Læs mere
 • Forårsfest i Seniorklubben

  Forårsfest i Seniorklubben

  Den 17. marts 2020 holderTårup-Frørup Seniorklub sin traditionsrige forårsfest i Frørup Forsamlinghus. En rigtig festlig aften med god mad, god underholdning og veloplagt selskab. Læs mere
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8