Tårupportalen

Følg Tårupportalen på din SmartPhone:

Start din browser og skriv taarupportalen.dk i adressefeltet

Tryk på de tre små blå linjer øverst til venstre på din SmartPhone og  menuen åbnes.

Vælg herefter hvad du vil se...

Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Velkommen til Tårupportalen

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

Kalender

Download som iCal-fil

Hits : 2743

Flagdag - Valdemars dag / Genforeningsdag

Tårup flager i dag i anledning af Valdemars dag / Genforeningsdag

Der er to gode grunde til at flage fredag, d. 15. juni.

Dannebrogs fødselsdag

Dannebrog faldt ifølge sagnet ned fra himlen d. 15. juni 1219, da Valdemar d. 2. på pavens foranledning søgte at omvende de estiske hedninger. Netop som kongens styrker var hårdest presset, så de Dannebrog falde ned fra himlen - fik fornyet styrke - og vandt slaget.

Mere sandsynligt er det dog, at det i kampens hede røg en kappe af en af johanniterridderne. Kongen havde lejetropper med fra denne ridderorden, hvis symbol er det hvide kors på rød bund, som det fremgår af billedet. Det skete ved den by, der i dag hedder Tallinn, hvilket på estisk betyder danskerbyen. Tyskerne kaldte den Reval, og svenskerne Lyndanise. I den Danske Konges Have på slotsbanken i Tallinn findes en mindesten og to skulpturer til minde om begivenheden.

I 2019 har Dannebrog altså 800 års fødselsdag - og det kommer formentligt ikke til at gå ubemærket hen.

Vldemarsdag

Billedet med titlen ”Dannebrog falder ned fra himlen under Volmerslaget ved Lyndanis d. 15. juni 1219” er malet af C.A. Lorentzen i 1809. Det hænger på Statens Museum for Kunst.

 

Årsdagen for genforeningen af Sønderjylland med Danmark

Genforeningen i 1920 blev muliggjort af Tysklands nederlag i 1. verdenskrig. Den fandt sted i juni 1920 efter et forløb, der tog sin begyndelse i oktober 1918, da Tyskland erkendte sit nederlag og bad om våbenhvile. Genforeningen blev konkret gennemført efter en folkeafstemning i de berørte områder. I Danmark gav genforeningsspørgsmålet dog anledning til megen politisk debat, da vide kredse ønskede, at også dele af Sydslesvig skulle indlemmes i Danmark.

Tankevækkende at det på demokratisk vis lykkedes at få en del af det land tilbage, som vi tabte i den ulyksalige krig i 1864. Det ikoniske billede af Christian d. 10. der rider over den grænse der fra 1864 - 1920 lå syd for Kolding, symboliserer den lykkelige genforening med en del af det tabte land.

I 2020 er det 100 år siden - og det kommer heller ikke til at gå stille af.

Genforeningen

Genforeningen. Christian 10. indledte festlighederne ved at ride over den gamle grænse ved Frederikshøj nord for Christiansfeld. For at opfylde en sønderjysk spådom valgte kongen en hvid hest til ridtet. Kort efter tog han en lille pige op til sig.
Hans Nikolaj Hansen 1921

Tekst: Michael Gertsen

Tårup Flaghejserlaug

 

flaghejserlaug

 
Sted :
Tårup Forsamlingshus
Tårup Byvej 26, Tårup
5871 Frørup
+45 6537 1620 (booking)
https://www.taarupforsamlingshus.dk/
 

Velkommen til Tårup Forsamlingshus

- stedet hvor mennesker mødes...

Tårup Forsamlingshus finder du i landsbyen Tårup ved Storebælt ca. 10 km. syd for Nyborg. Forsamlingshuset er en smuk gammel bygning med fine detaljer og en lang og flot tradition.
Forsamlingshuset drives af en valgt bestyrelse, der helt er baseret på en frivillig arbejdsindsats. Tårup Forsamlingshus er ofte den flotte og funktionelt gode ramme om mange af de fælles arrangementer, der afholdes i Tårup gennem året.
Forsamlingshuset udlejes meget gerne til private fester og udlejningen foregår her via forsamlingshusets webside. Tårup Forsamlingshus udlejes som et nøglehus.

 
Del gerne...